Miért van ennyi babafoglalkozás nálunk?

Ha már korábban olvastad stúdiónk létrejöttének a történetét (https://devijoga.hu/a-studio/), akkor bizonyára már tudod, hogy miért is vagyunk mi, mit képvisel a Dévi Jógastúdió. 🙂

Arról, hogy a várandósság alatt a kismama hogyan tudja fejleszteni kisbabája idegrendszerét és ez hogyan kapcsolódik a kismama jógához, már készült poszt (https://devijoga.hu/hogyan-fejleszti-a-kismama-joga-a-babat-mar-a-magzati-korban/).

Most viszont egy kicsit arról szeretnék mesélni, hogy miért van nálunk (egyelőre 😉 ) 3 féle foglalkozás a babáknak. Kérdezhetitek, hogy miért nem elég egy. Hiszen olyan sok helyen egy alkalommal fogadják a 3 hónapos babát és a 10-12 hónapos kicsit is baba-mama jóga keretein belül.


A válasz nagyon egyszerű. Egy 3 hónapos babának teljesen más ingerekre van szüksége a megfelelő fejlődéshez, mint egy 10-12 hónapos gyerkőcnek. Ha tényleg odafigyeléssel szeretnénk órát tartani, és megfelelően szeretnénk fejleszteni a piciket, akkor bizony külön-külön kell velük foglalkoznunk. Míg egy 3-4 hónapos baba épp a hasalást és a forgást tanulja, addig ugyanez a gyakorlatsor egy kúszó-mászó babának – különösen egy totyogónak – nagyon kevés, és nem utolsó sorban nagyon ingerszegény is lenne így nekik az óra.

Éppen ezért a KISBABÁS JÓGÁN a 6 hetes kortól a 7-8 hónapos korú babákkal foglalkozunk. Ezen az órán váltva vannak gyakorlatok anyának és a babának. Vannak gyakorlatok, ami csak anyának szól (hiszen a regenerálódást nem hanyagoljuk el), vannak csak babagyakorlatok (hiszen anyának már nem kell megtanulnia helyesen hasalnia 😉 – és természetesen a közös játékos baba-mama mozgás sem maradhat el. Ebben a korban a hasaláson van a hangsúly, és azon, hogyan segítsük a babánkat, hogyha eljön az idő, akkor ne páros karral, hanem váltott karral kezdjen el kúszni és mászni is. Ezek mellett fejlesztjük a baba idegrendszerét és mozgásfejlődését is (a saját korának megfelelően!).

A NAGYBABÁS JÓGÁN a kúszó-mászó babáknak készülünk játékos gyakorlatokkal. Azért nem lehet hónapban megfogalmazva éles határt húzni a kisbabás és a nagybabás korosztálya között, mert babátó függ, hogy mozgásfejlődésében mikorra érik meg a kúszásra vagy a mászásra. Ezért ebben az esetben nem is a hónapot szoktuk meghatározni, hanem azt, hogy elindult-e már a baba bármilyen mozgásforma által. A nagybabás jógán intenzívebben dolgozunk már az idegrendszerrel és mivel a mozgásfejlődés egy teljesen másik szakaszában van, így a nekik megfelelő gyakorlatsorokkal dolgozunk játékos formában. Ezen az órán már anyának is intenzívebb jógagyakorlatokkal készülünk, hiszen ekkora már elég sok idő eltelik a szülés után ahhoz, hogy a finom átmozgatás már kevésnek bizonyuljon és a test jobban kívánja az óvatos erősítéseket.

A TOTYOGÓS FOGLALKOZÁS pedig azoknak a babáknak szól, akik már kétlábon jönnek-mennek, szaladgálnak. A foglalkozások rövid gyakorlatokból állnak. Az órán játékos mondókák és énekek kíséretében átmozgatjuk magunkat és a jóga gyakorlatok segítségével az állatokat utánozva tanuljuk a nagymozgásokat. Játékosan ismerkedünk a jógapózokkal – szintén az állatokat utánozva (kutya, macska, stb.). Minden órán bővítjük a kicsik ismereteit játékos formában (pl. érzelmek, színek, évszakok, stb.). És természetesen a mozgásfejlesztő eszközök sem maradhatnak el, melyek segítségével “akadálypályát” is építünk. A foglalkozások alkalmával sok-sok színes eszközt is használunk. A kicsik életkori sajátossága miatt ezen az órán az édesanyák – vagy a kísérő – kivételesen nem jógázik, hanem segítő szerepben van gyermeke mellett.


Ha érdekel, milyen napokon tudsz a babáddal csatlakozni az óráinkhoz és hol tudsz regisztrálni, akkor kattints ide: https://devijoga.hu/orarend