6 jógapóz, amit kerülj el a várandósságod alatt – de akkor milyen gyakorlatot végezhetsz helyette?


Kíváncsi vagy melyik jógapózok biztonságosak a terhesség alatt és mit érdemes elkerülni?

Hoztam 6 jógapózt, amit kerülj el a várandósság alatt – illetve mutatok néhány könnyű módosítást is. 🙂

Teljesen érthető, hogy a jóga miért rengeteg embernek a kedvenc mozgásformája. Kellemesen feltölt testileg és lelkileg, javítja az általános jólétet, ezért nagyon sok kismama szeretné folytatni a jóga gyakorlását a várandóssága alatt is.

Ezért röviden összefoglalom, hogy milyen gyakorlatokat érdemes elkerülni kismamként, vagy milyen módosításokkal érdemes végezni őket, hogy azok egészségesek legyenek a számodra és a baba számára is.


1. Oldalsó háromszögtartás

Kismama jógán az aktív csavarást mindig kerülni szoktuk. A finom elfordulások kényelmesen átmozgató hatást érnek el, de a rotációs pózok a tested középvonala körül igényelnek egy csavarást, ami ilyenkor már a baba növekedésének a tere.


Helyette: módosított oldalsó háromszögtartás

Az oldalsó háromszögtartás helyett ilyenkor érdemes egy azonos oldali háromszöget gyakorolni, könyöktámasszal. Ez a póz szintén megnyitja a tested oldalvonalát, és jelentős könnyebbséget ad, hogy a kezeddel megtámaszthatod a testsúlyodat. Ez szintén segíti a mellkasnyitást, és fejleszti a légzőizmok munkáját.


2. Kerékállás

Alapvetően kismama jógán nem végzünk ennyire aktív homorítást, azonban néhány amerikai jógaoktató úgy tanítja, hogy ha nagyon kényelmes, vagy ez a póz mindig is része volt a mindennapi gyakorlásodnak, akkor addig folytathatod, amíg nem jelent kellemetlenség érzést – ez általában a 20-25. hét környékén jelenik meg.

Tudnod kell, hogy minden várandósság különböző, és a babád érdeke jóval fontosabb, mint egy jógapóz kivitelezése, ezért nagyon fontos tiszteletben tartani a határainkat, amit nem ilyenkor érdemes ilyen szempontból feszegetni.


Helyette (egyik verzió): Kis jógahíd

A teljes jógakerék helyett érdemes a kis jógahíd pózt végezni.


Helyette (másik verzió): Felfele néző deszkatartás

Egy másik alternatív opció a felfelé néző plank, ami hasonló mellkasnyitó hatással rendelkezik. Egy dolog fontos: akkor végezd, ha biztos vagy abban hogy erős vagy hozzá, és maximálisan jól esik.

Nagyon fontos azt is tudni, hogy a várandósság alatt minden nap kicsit különböző lehet: ami az egyik nap jólesik, az a másiknak lehet hogy nem lesz kellemes. Figyelj oda magadra és ennek megfelelően jógázz minden esetben.


3. Bölcső póz

Az első trimeszter után a legjobb dolog teljesen elkerülni a hasonfekvéseket, mert nyomást gyakorolnak a hasadra, ami egyértelműen kerülendő ha kismamaként jógát vagy bármilyen más mozgásformát gyakorolsz.


Helyette: módosított teve póz

A teve póz alternatívaként szintén biztosítja a mellkas nyitását, megnyújtja a csípő elülső izmait, és nyújtja a nyak zsugorodni és túlfeszülni hajlamos lágy részeit. A várandósság elején végezheted ezt úgy is, hogy a sarkad fogod, de ha ez már túl soknak érzed (ez már nagyobb pocaknál könnyen előfordulhat), akkor megtámasztható a derekad tartásával is a testsúly. Én a második verziót jobban szeretem kismama jógán gyakorolni, mert óvatosabb ászana, mint a teljes teve póz.


4. Négykézláb bottartás – csaturanga

Ez a póz általában megfelelő a várandósság bizonyos fázisában, azonban amikor a növekvő has már akadályozza a medence mozgását és a póz teljes kivitelezését, akkor érdemes ezen a pózon változtatni.


Helyette: módosított bottartás

Ilyenkor alternatíva lehet, hogy egy jógatéglát teszel a tenyered alá, ami segít megtartani a távolságot a hasad és a talaj között. Ennél a gyakorlatnál mindenképp fontos megemlíteni, hogy a csaturanga erős izmokat igényel, ezért ha a várandósságod előtt nem gyakoroltad ezt az ászanát, akkor ne most kezd el gyakorolni.


5. Ülésből előrehajlás

Teljesen egyértelmű hogy miért akarjuk elkerülni a nyújtott, zárt lábra való ráhajlásokat. Szerencsére nagyon könnyen módosíthatók ezek a pózok, melyek amúgy kellemes megkönnyebbülést jelenthetnek a derék feszes kisízületeinek.


Helyette: ülésből előrehajlás – nagy terpeszben

Egyszerűen nyisd szét a lábad – ez teret ad a hasadnak – és rögtön egy kellemes relaxációt ad a póz neked és a babádnak is.


6. Csavart szék póz

Fontos ismét hangsúlyozni, hogy várandósan a középvonal körül csavarni a testet, mindenképpen kerülendő – már az első trimeszter után is. Annak ellenére, hogy sok előnye lenne ezeknek a gyakorlatoknak, zavarhatja a baba terét a pocakodban.


Helyette: módosított csavart szék póz

Szerencsére akár egy széktartás is elvégezhető úgy, hogy terpeszbe nyitod a lábadat – ez ad teret a hasadnak – rákkönyökölsz az azonos oldali térdedre. Ebben a pózban könnyedén felfelé nyújtózva neked is nagyon kellemesen fog nyílni a mellkasod, de nem zavarod a babád terét.

Ha érdekel, hogy melyek a legjobb jógapózok a tipikus várandóssági problémák elkerülésére, akkor kattints ide:
https://devijoga.hu/a-legjobb-jogapozok-a-tipikus-varandossagi-problemak-elkerulesere/