Hogyan fejleszti a kismama jóga a babát már a magzati korban?

A fenti címből kiderül, hogy a kismama jóga nem csak az anyának jó, hanem a babának is. De hogyan hat egy kismama jóga a magzatra? Vegyük végig és kezdjük az elején.

Hogyan hat a mozgás a kismamára?

Mint ahogy más jógairányzatoknál is test-lélek-szellem szinten hat a jóga a gyakorlaóra és ugyanez elmondható a kismam jógára is.

Hat a fizikai testre, hiszen az ászanákkal számos területet átmozgatunk, nyújtunk, erősítünk, ellazítunk. Statikus és dinamikus gyakorlatokkal mozgatjuk át az egész testet úgy, hogy nagy hangsúlyt fektetünk a derék – és hátfájások elkerülésére vagy enyhítésére. Hiszen ahogy nő a baba súlya a pocakban, úgy változik a balansz, úgy változik a gerinc görbülete is ami ezekhez a nehézségekhez vezethet.

Hat a lélekre, hiszen az egész jóga óra alatt egy folyamatos aktív kapcsolódás lép fel a babával. Nem csak azért tölt ilyenkor lelkileg, mert “együtt jógázik” a baba is anyával, hanem van 90 perc teljes kiszakadás a mindennapokból, amikor meg lehet pihenni és lehet töltődni. De ami még ezek mellett is erőt ad egy kismamának, az pedig az órák előtti és utáni rövid információ csere közöttük, amivel segíteni, támogatni tudják egymást. Ugyanazt élik meg egy időben – ki jobban, ki kevésbé jól. Ugyanazon a lelki hullámvasúton ülnek. Egymás bíztatása és segítése társulhat egy biztonság érzettel, egy “nem vagyok egyedül” érzéssel.

És persze hat mentális szinten is, hiszen az egész óra egy 90 perces “énidő” a jóga minden jótékony hatásával ötvözve.

És hogyan hat a kismama jóga a magzat fejlődésére?

Egy magzat – később pedig egy baba életében is – a megfelelő fejlődéshez egy érett idegrendszerre van szükség. De mi szükséges egy érett idegrendszerhez? Ha olvastad a korábbi blogbejegyzéseimet, akkor találkoztál már a taktilis -, vesztibuláris – és proprioceptív rendszer fogalmával is. Erre most itt nem térünk ki újra részletesen – érdemes elolvasni a korábbi írásokat, mert ott három külön bejegyzésben részletesen kifejtem mindegyiket.

1. A baba vesztibuláris rendszerét (egyensúly központját) mindig mozgással lehet stimulálni. Akár babaként, akár magzatként. Ezért olyan fontos, hogy egy kismama a várandóssága alatt folyamatosan mozogjon. És persze itt nem arra gondolok, hogy kisétál a buszmegállóig, ahol leül a buszon, majd ismét sétál 20 métert a munkahalyéig ahol leül az íróasztala mögé 8 órára majd hazamegy. Ez is jó, de nem igazán elegendő. Kismama jógán számos dinamikus gyakorlatot végzünk, ami nagyon jó hatással van a magzat idegrendszerének a fejlődésére. Ezt a rendszert a várandósság 20. hetétől ingereljük a magzatnak, tehát elég sok idő van a fejlesztésére.
Ezek mellett fontos tudni, hogy a magzat vesztibuláris rendszere befolyásolja az elhelyezkedését is a méhben, majd amikor eljön az idő, elősegíti a baba fejének a beállását a szülőcsatorna irányába, ezzel is elkerülve a farfekvést.

2. A taktilis rendszer (bőrérzékelés) fejlesztése szintén elengedhetetlen. Magzati korban ezt a kismama mozgásával lehet kiváltani, hiszen mikor az anyuka eleget és megfelelően mozog, a baba szőrét és bőrét stimulálja a magzatvíz. Ha a magzat bőre nincs ingerelve, akkor ez az idegrendszerére is hatással lesz. Pontosabban épp az ellenkezője… nem lesz rá hatással…

3. A proprioceptív rendszer érzékeli azt, hogy hogyan vagyunk jelen a térben. Ez a mozgásfejlődéshez elengedhetetlen. Kismamaként ez a terület sokszor magától stimulálódik azáltal, ahogy nő a baba a pocakban, az anya belső szervei egy idő után elkezdik “nyomni” a magzatot.
Ez az aktív nyomás a vajúdás, majd a szülés pillanatában is jelen lesz.
A baba megszületése után is különböző masszázzsokkal lehet ezt fejleszteni (mi a mozgásfejlesztő babás jógán a mamut masszázst alkalmazzuk).

Kismama jóga órákat jelenleg online tartjuk, amire itt tudsz jelentkezni: https://devijoga.hu/orarend/