Az idegrendszer fejlődése 3. rész – a proprioceptív rendszer

Mit jelent és hol van ez az érzékelő rendszer a testben?

A testünk szövetei közé rengeteg kis érzékelő testecske van bekötve. Ezek a receptorok érzékelik azt, hogy hogyan és hol vagyunk jelen a térben, merre járnak és milyen hatásoknak vannak kitéve testrészeink. Ez az információ, és ennek a feldolgozásának a képessége a helyes mozgáshoz, és annak a fejlődéséhez – mozgásfejlődés – elengedhetetlen.

Kismamamként, várandósság alatt is stimuláljuk ezt a rendszert a babánál, hiszen ahogy nő, folyamatosan „nyomja” őt az anya mája, veséje és a többi szerve. Mivel a baba fejlődésének a 8. hetében már elkedz kifejlődni ez a terület, ezért elég hosszú idő áll a rendelkezésre ennek a rendszernek a fejlesztésére.

Vajúdáskor a méhösszehúzódásoknak is nagy szerepe van abban, hogy ingerejle a baba proprioceptív rendszerét.

Kismama jógán szintén szoktuk stimulálni ezt a rendszert, akárt egy statikus, akár egy kicsit dinamikusabb gyakorlattal.

Mozgásfejlesztő babás jóga órákon számos gyakorlattal fejlesztjük az órára járó babák proprioceptív rendszerét. A legtöbb gyakorlat nagyon egyszerű, éppen ezért az anyukák lelkesen szokták otthon is gyakorolni a babával az órán tanult gyakorlatokat.

Hogyan lehet észrevenni, ha egy gyermeknél nem megfelelően működik a proprioceptív rendszer?

Nem megfelelően fejlett proprioceptív rendszer esetében azt vehetjük észre, mintha nem úgy emelné a fejét hasaláskor vagy nem úgy kúszna, nem úgy mászna, mint a többi baba. Esetleg hátrafelé indul el, nem pedig előre – hiszen nem érzékeli jól a teret.

Vagy sajátos módon “ülve mászik”, esetleg “repülőzik” (amikor hason fekve egyszerre emeli fel a kezét és a lábát és így kapálózik, vagyis repülő mozdulatokat tesz). A repülőzés normális mozgásszakasz, de erre érdemes odafigyelni, mert egy bizonyos idő és kor után már foglalkozni kell ezzel.

Előfordulhat az is, hogy azt vesszük észre – akár gyermekünkön, akár saját magunkon – hogy csak akkor alszunk jól ha nehéz súlyú paplannal takarózunk be. Ez télen természetesnek tűnhet, viszont a proprioceptív ingert kereső emberek nyáron is amikor más csak egy paplanhuzatban alszik, ők ebben az időben is a dunnyákat részesítik előnyben.

Hogyan lehet ezen segíteni?

Sok mozgásfejlesztő babás jóga gyakorlattal, sok mammut masszázzsal – ezeket a Babaváró Workshopon végigveszünk – vagy pólyázással.

A Babaváró Workshopon mélyebben belemegyünk az idegrendszer fejlődésébe – köztük a proprioceptív rendszer fejlesztésébe is – aminek otthoni támogatásaként számos mozgásfejlesztő babás jóga gyakorlatot is mutatok, amit otthon, játékos formában tudsz gyakorolni a babáddal: https://devijoga.hu/babavaro-workshop/