Az idegrendszer fejlődése 2. rész – a taktilis rendszer


Mit jelent a taktilis rendszer és hogyan jelenik meg bizonyos korosztálynál?

A taktilitás, vagyis a bőrérzékelés a legősibb és legfontosabb érzékelési mód – ezért is annyira fontos az aranyóra egy újszülött életében.
De mielőtt a csecsemőkori taktilis rendszer fejlődéséről beszélnénk, lépjünk vissza időben egy kicsit….

Magzati korban az idegrendszert folyamatosan fejlesztik a kismamák, hiszen ahogy mozognak – jönnek-mennek, leülnek, felállnak – azáltal, hogy a magzatvíz “simogatja” a baba bőrét, fejleszti az idegrendszerét. A taktilitást mindig a bőr stimulálásával lehet fejleszteni. Viszont egy ténylegesen érett idegrendszerhez ennél több mozgásra van szüksége. A várandósság alatt nem csak a kismama fizikai állapotának megőrzése miatt javasolt a különböző kismama torna vagy jóga, hanem azért is, hogy a magzat idegrendszere a megfelelő módon tudjon fejlődni a hónapok alatt.
Ezért is olyan fontos, hogy kismamajógán a statikus ászanák mellett sok dinamikus gyakorlatot is csináljunk, mert a mozgás által fogja a magzatvíz stimulálni a baba bőrét és szőrét, vagyis fejleszti az idegrendszerért.

Ha olvastad az előző blogbejegyzést, ahol a vesztibuláris rendszerről írtam, akkor emlékezhetsz rá, hogy ott is arról beszéltünk, hogy a mozgás (magzatként a kismama által végzett mozgások, baba korban pedig a babával végzett mozgások) fejleszti a gyermek egyensúlyérzékét.

És akkor egyből itt van a jó hír! 🙂 Ha kismamaként bármilyen várandósság alatt megengedett mozgásformát végzel, akkor nagy mértékben hozzásegítheted a babádat egy érett idegrendszerhez, hiszen azzal, hogy “csak” mozogsz, a babádnak nem csak a vesztibuláris rendszerét (egyensúlyközpontját) fejleszted, hanem a taktiltását is.

Taktilitás

Csecsemő korban először a tapintás által ismerjük meg a világot. Ezért fog meg mindent egy baba, ezért vesz mindent a szájába. Ezáltal ismeri meg a különböző anyagokat, hőmérsékleteket. Baba korban nagyon fejlesztő hatású a babamasszázs. Lehet olajos masszázst vagy “száraz” masszázst is alkalmazni. Olaj nélküli masszázsnál is figyeljünk arra, hogy taktilitást sokkal hatékonyabban tudunk fejleszteni, ha a babát a csupasz bőrén keresztül masszírozzuk és nem tetőtől talpig felöltöztett ruhában.

Óvodás és iskolás korban különösen jól fejleszthető a taktilitás ha engedjük a gyereknek, hogy minél különbözőbb felülettel találkozzon a bőre. Homokozzon bátran, játszon a tengerparton az iszappal, gyúrmázzon vagy agyagozzon. Hagyjuk, hogy a kertben mezítláb szaladgáljon.


Honnan lehet észrevenni, ha a gyermek taktilis rendszere kevésbé fejlett?

Ha már az előbb a kertben történő mezítlábas szaladgálásról volt szó, akkor haladjunk tovább ezen a vonalon! Egy éretlen idegrendszerrel rendelkező gyermeknek borzasztó fura, akár kellemetlen érzés lehet az, hogy mezítláb szaladgáljon a fűben vagy akár a homokos tengerparton. Ha ezt nagyon nem szereti, akkor ennek egyik oka a taktilis hárítás lehet. Nem kellemes neki az, ha bármi a bőréhez ér. Ugyanilyen jel, ha otthon a lakásban sem veszi le a zokniját – mert a zoknival védekezik az ellen, hogy különböző bőrfelülettel találkozzon, de még a pólóban egy címke is zavaró lehet ebben az esetben.

Amire viszont nem biztos, hogy gondolnánk, az a gyerekek étkezési szokásai, pedig azt is ide sorolhatjuk. Hiszen nem csak kívül fed minket bőr, hanem belül a szájüregünkben is.
Azok a gyerekek akik kérik, hogy vágjuk le a kenyér héjját – mert túl kemény – vagy nem szereti az almát – mert szintén túl kemény -, viszont szívesen fogyaszt pépes, puha ételeket, akkor nem feltétlen válogatásra vagy rossz étvágyra utal egy ilyen helyzet, hanem elképzelhető, hogy a bőrérzékelő rendszerének a skáláján máshol mozog, mint Anya, Apa vagy a Tesó.

De igazából, amivel a legegyszerűbben fejleszthetjük gyermekünk taktilis rendszerét, az nem más, minthogy sokat bírkózunk velük, puszilgatjuk, simogatjuk, ölelgetjük és csiklandozzuk. 🙂

A Babaváró Workshopon mélyebben belemegyünk az idegrendszer fejlődésébe – köztük a taktilis rendszer fejlesztésébe is – aminek otthoni támogatásaként számos mozgásfejlesztő babás jóga gyakorlatot is mutatok, amit otthon, játékos formában tudsz gyakorolni a babáddal: https://devijoga.hu/babavaro-workshop/