Detox jóga – Ha szeretnél jógával méregteleníteni

A Detox-jóga gyakorlatsor célja a szervek, szövetek, a sejtek és maga a lélek megtisztítása a felgyülemlett méreganyagoktól.

Ez a jógaóra egy kötött sorozatra épül, tehát minden órán ugyanazok a jógapózok követik egymást egy tudatosan felépített rendszerben. A méregtelenítés elérése érdekében több eszközt alkalmazunk a sorozatban: ezek az ászanák (jógapózok), a bandhák (izomzárak, energetikai zárak) és a pránájáma (légzőgyakorlatok). A gyakorlatsor kezdő és középhaladó gyakorló számára is ajánlott.

A jóga tradícióban az egyik legfontosabb cél, hogy a gyakorlás által a test és az elme megtisztuljon. A fizikai testünkben felhalmozódott és lerakódott különböző méreganyagok betegséget és fájdalmat eredményeznek, ennek következtében a testünk a szenvedés forrásává válik ahelyett, hogy biztonságos temploma lenne lelkünknek.

Mi lehet méreganyag:

  • az emésztetlen vagy félig megemésztett táplálék
  • emésztési reakciók során keletkező szabadgyökök
  • vegyszerek (gyógyszerek, növényvédőszerek, műanyagokból származó vegyületek, tartósítószerek,
    ipari vegyszerek, valamint radioaktív és egyéb ionizáló sugárzások, elektromágneses
    mezők stb.
  • a stressz, az érzelmi behatások, a különböző élethelyzetek és főleg azok megélése, feldolgozása szintén finom szintű „méreganyagok” keletkezését eredményezik az elmében és a lélekben

Éppen ezért mindenkinek érdemes a méregtelenítéssel foglalkoznia, aki minőségibb, egészségesebb és

Hogyan hat a Detox jóga?

Az előrehajlító és gerinccsavaró pózok erőteljes nyomást gyakorolnak a hasűri szervekre,
így elősegítik a méreganyagok kiemelését az emésztőszervekből, melyek utána a véren, valamint a
bőrön és a kiválasztó szerveken keresztül kiürülnek.

A hátrahajlító pózok pedig a gerincoszlop mentén található idegdúcokat stimulálják, ami elősegíti az idegrendszer és a nádík (energiavezetékek) megtisztulását. Ugyancsak az idegrendszerre és a nádíkra hatnak az egylábas egyensúlyozó pózok, valamint a sorozat végén található fordított pózok is.

A bhásztriká, vagyis fújtató légzés gyakorlására az ászanák után és a relaxáció előtt kerül sort. A bhásztriká légzés során a ki- és a belégzés is gyors, rövid és erőteljes. A bhásztriká végzése során a hasfal hirtelen behúzásával préseljük ki a levegőt a tüdőből és a hasfal kitolásával szívjuk be. Ez a légzőgyakorlat növeli a vér oxigénszintjét, csökkenti a szindioxid-szintet és lúgosító hatással rendelkezik, ami nagyon kedvező a méregtelenítés és az emésztési tűz élénkítése szempontjából. A bhásztriká ezenfelül oldja a stresszt, ami által az azt követő relaxáció még mélyebb és hatékonyabb lesz.

Az órák felépítése:

Az óra mindig ráhangolódással és légzőgyakorlattal kezdődik, majd a bemelegítő ülő gyakorlatokból áramolva az óra csúcspontja az álló és harcos pózok, majd ezt követik az egyensúly gyakorlatok, innen fokozatosan haladunk vissza az ülő pózokhoz, fordított testhelyzetekhez, végül egy mély relaxációval zárjuk a gyakorlást.


Ki tartja az órákat?

Dénes Klaudia – vinyasa flow oktató, hatha jóga oktató, traumatudatos jóga oktató, női jóga oktató


További részletek:

Részvételi díj: 3.500 Ft/ alkalom
Az órák időpontja: péntek 19:00-20:30-ig


Az órákon való részvételnek nem előfeltétele, hogy legyen jóga alapismereted, azonban érdemes tudnod, hogy a Detox jóga az egyetlen óratípusunk, ami inkább középhaladó jógázóknak javasolt, mert az itt tanult ászanasorozat nehezebb gyakorlással jár. Azonban ha kezdő gyakorló vagy és szereted a kihívásokat, akkor is szeretettel várunk! 🙂 Ez esetben mindenképp jelezd az oktatónak óra előtt, hogy kezdőként jöttél az órára.


Jelentkezés az órára: https://devijoga.hu/orarend/

/Jóga a XII. kerületben/