Detox jóga – Ha szeretnél jógával méregteleníteni

A Detox-jóga gyakorlatsor célja a szervek, szövetek, a sejtek és maga a lélek megtisztítása a felgyülemlett méreganyagoktól.

Ez a jógaóra egy kötött sorozatra épül, tehát minden órán ugyanazok a jógapózok követik egymást egy tudatosan felépített rendszerben. A méregtelenítés elérése érdekében több eszközt alkalmazunk a sorozatban: ezek az ászanák (jógapózok), a bandhák (izomzárak, energetikai zárak) és a pránájáma (légzőgyakorlatok). A gyakorlatsor kezdő és középhaladó gyakorló számára is ajánlott.

A jóga tradícióban az egyik legfontosabb cél, hogy a gyakorlás által a test és az elme megtisztuljon. A fizikai testünkben felhalmozódott és lerakódott különböző méreganyagok betegséget és fájdalmat eredményeznek, ennek következtében a testünk a szenvedés forrásává válik ahelyett, hogy biztonságos temploma lenne lelkünknek.

Mi lehet méreganyag:

  • az emésztetlen vagy félig megemésztett táplálék
  • emésztési reakciók során keletkező szabadgyökök
  • vegyszerek (gyógyszerek, növényvédőszerek, műanyagokból származó vegyületek, tartósítószerek,
    ipari vegyszerek, valamint radioaktív és egyéb ionizáló sugárzások, elektromágneses
    mezők stb.
  • a stressz, az érzelmi behatások, a különböző élethelyzetek és főleg azok megélése, feldolgozása szintén finom szintű „méreganyagok” keletkezését eredményezik az elmében és a lélekben

Éppen ezért mindenkinek érdemes a méregtelenítéssel foglalkoznia, aki minőségibb, egészségesebb és harmonikusabb életre vágyik.

Hogyan hat a Detox jóga?

Az előrehajlító és gerinccsavaró pózok erőteljes nyomást gyakorolnak a hasűri szervekre,
így elősegítik a méreganyagok kiemelését az emésztőszervekből, melyek utána a véren, valamint a
bőrön és a kiválasztó szerveken keresztül kiürülnek.

A hátrahajlító pózok pedig a gerincoszlop mentén található idegdúcokat stimulálják, ami elősegíti az idegrendszer és a nádík (energiavezetékek) megtisztulását. Ugyancsak az idegrendszerre és a nádíkra hatnak az egylábas egyensúlyozó pózok, valamint a sorozat végén található fordított pózok is.

A bhásztriká, vagyis fújtató légzés gyakorlására az ászanák után és a relaxáció előtt kerül sort. A bhásztriká légzés során a ki- és a belégzés is gyors, rövid és erőteljes. A bhásztriká végzése során a hasfal hirtelen behúzásával préseljük ki a levegőt a tüdőből és a hasfal kitolásával szívjuk be. Ez a légzőgyakorlat növeli a vér oxigénszintjét, csökkenti a szindioxid-szintet és lúgosító hatással rendelkezik, ami nagyon kedvező a méregtelenítés és az emésztési tűz élénkítése szempontjából. A bhásztriká ezenfelül oldja a stresszt, ami által az azt követő relaxáció még mélyebb és hatékonyabb lesz.


Ki tartja az órákat?

Dénes Klaudia – vinyasa flow oktató, hatha jóga oktató, traumatudatos jóga oktató, női jóga oktató


További részletek:

Részvételi díj: 3.200 Ft/ alkalom
Az órák időpontja: péntek 18:00-19:30-ig


Az órákon való részvételnek nem előfeltétele, hogy legyen jóga alapismereted. 


Jelentkezés az órára: https://devijoga.hu/orarend/

/Jóga a XII. kerületben/