Miben más egy mozgásfejlesztő babás jóga óra, mint a baba-mama jóga?


Ha már van kisbabád, akkor bizonyára Te is voltál már különböző babás foglalkozáson a picivel. Ha emellett a jóga is érdekel, talán kipróbáltad a babás jógát is. Ha még nincs kisbabád akkor is elképzelhető, hogy hallottál már babás jógafoglalkozásokról.


De miben más a mozgásfejlesztő babás jóga óra?

Ezen az óratípuson különös figyelmet szentelünk a kisbabádra. A babamasszázs mellett a gyakorlatsorok nagyon tudatosan vannak összeállítva.

Minden gyakorlatnak megvan a saját jótékony hatása. A reflexek helyes kialakulásának támogatása mellett folyamatosan fejlesztjük a baba taktilitását, vesztibuláris rendszerét és proprioceptív rendszerét (hogy ezek pontosan mit jelentenek, a következő blogbejegyzésekben leírom). Ezek által fejlődik a baba egyensúlyérzéke, kialakulnak a megfelelő mozgásminták, fejlődik az idegrendszere és számos gyakorlattal már most megalapozzuk a később nagyon fontos tanulási képességeit. Tudom, eléggé megdöbbentő dolog arról beszélni, hogyan tudod segíteni a most még csak pár hetes vagy hónapos babádat abban, hogy iskolás korára ne legyen figyelemzavaros vagy ne lépjen fel nála diszlexia, diszgráfia.

Abban, hogy a babád mikortól fog helyesen(!) hasalni, átfordulni mindkét(!) irányba vagy váltott karral (nem páros karral!) kúszni, majd mászni, abban Neked nagy szereped van! Hogy hogyan tudod segíteni ebben gyermekedet, azt a mozgásfejlesztő babás órán megtanulod.

Egy baba nem tanul meg magától helyesen hasalni, ha mindig csak a hátán fekszik és nem tanul meg átfordulni az egyik oldaláról a másikra, majd visszafordulni – ami nagyon sokat segít a törzsizmainak a megerősödésében, ami viszont a kúszást és a mászást segíti. Ezek a mozdulatsorok szintén bele vannak építve a kisbabás jógaórába, így miután ezeket megtanultad, otthon is bátran tudod alkalmazni. 🙂


És mi történik az Anyával ezen az órán?

Természetesen a sok babás gyakorlat mellett Rólad sem feletkezünk meg, hiszen számos statikus és dinamikus ászanát elvégzünk amíg a babák együtt játszanak. A jógapózok közül olyan gyakorlatokat csinálunk, amivel nem bántjuk az esetlegesen szétnyílt hasizmodat, így bátran beleállhatsz bármelyik ászanába.


Mi lesz ha a babám sír, elalszik vagy pelenkát kell cserélnem?

Semmi! 🙂 Az óra közben bármikor tisztába teheted vagy megszoptathatod. Ha úgy érzed, hogy nagyon elfáradt és aludni szeretne, nyugodtan hagyhatod pihenni, Te addig is élvezheted az “én idődet”.


Hány hetes kortól mehetek mozgásfejlesztő babás jógára a gyermekemmel?

Kisbabás jógára 6 hetes kortól várjuk a piciket egészen kb. 8 hónapos korig.
Nagybabás órára pedig már a kúszó-mászó babákat várjuk.


Mozgásfejlesztő babás jóga órákat jelenleg online tartjuk, amire itt tudsz jelentkezni: https://devijoga.hu/orarend/