Mi a kapcsolat a babaúszás és a csecsemőkori reflexek között?

Kezdjük először azzal, hogy mit értünk csecsemőkori reflex alatt és miért fontos, hogy egy idő után gátlás alá kerüljenek.

A csecsemőkori (néhány reflex esetében primitív reflexnek is hívjuk) az anyaméhben kezdenek el kifejlődni és legkésőbb a baba születése után 6 hónappal a fejlődő agy fokozatosan legátolja azokat. A primitív reflexek bizonyos ingerekre akaratlan választ adnak, amit a baba nem tud szándékosan módosítani.

Ha nagyon hosszan fennmaradnak a primitív reflexek, az megakadályozhatja a baba helyes testtartási reflexeinek a kialakulását – pl. gátolni fogja abba, hogy átforduljon, illetve hatással lehetnek a gyermek későbbi tanulási (írás, olvasás, figyelem) és/vagy magatartásbeli viselkedésére.

Ha babakorban ezekre odafigyelünk, akkor jóval kisebb eséllyel lesz arra szükség, hogy 5-8-10 évesen olyan terápiára vigyük a gyermekünket, ami a csecsemőkori reflexek helyreállításával foglalkozik. Mint minden mozgásfejlődéssel kapcsolatos elmaradást, úgy ezt is érdemes időben észrevenni. Az, hogy egy gyermek mennyire óvoda vagy iskola érett, arról egyrészt a reflexek is gondoskodnak.


És akkor jöhet a kérdés, hogy mi a közös a babaúszás és a csecsemőkori reflexek között?

Sokaknak ismerős lehet az a kifejezés, hogy búvár reflex – ami annyit jelent, hogy ha a baba orrát és száját egyszerre éri víz, akkor a légzőmozgások automatikusan leállnak és akár 2 percet is kibír a csecsemő a víz alatt. A búvár reflex is egy csecsemőkori reflex, éppen ezért fontos tudnunk azt, azzal, hogy a kisbabánál ezt aktívan használjuk – tehát szándékosan fenntartjuk a reflexet – nem adunk lehetőséget arra, hogy legátlódjon akkor, amikor annak itt lenne az ideje.


Akkor a babaúszás nem jó?

Nem erről van szó! A babúszás jó, sok pici nagyon szereti, főleg azért, mert az anyaméhben tölött időre emlékezteti, amikor még a magzatvízben “úszkált”. 🙂 Minössze annyiról van szó, hogy ha tudatosan szeretnénk odafigyelni kisbabánk fejlődésére, akkor ne támogassuk abban, hogy a búvár reflexe tovább fennmaradjon, mint ameddig az szükséges lenne. Babaúszások alkalmával ugyanúgy meg lehet szerettetni a vizet a babával a játékos gyakorlatokkal együtt és óvatosan rá lehet csurgatni a vizet a pici arcára is, hogy szokja, csak arra kell figyelni, hogy ne érje egyszerre víz az orrát és a száját.
Ma már szerencsére egyre több helyen úgy tartják a babaúszás foglalkozásokat, hogy a szülő döntheti el, szeretné-e víz alá mertíteni a babáját vagy sem.


Ha érdekel még néhány információ a reflexekről, akkor iratkozz fel a Babaváró Workshop ingyenes Minitanfolyamára: https://www.babavaroworkshop.hu